Recent News

Nyhetsbrev för den vetgirige

[contact-form-7 id="2374"]

Sommaren 2018 kommer att gå till historien av flera anledningar. Sverige upplevde en värmebölja utan dess like. Temperaturerna i juli var de högsta sedan mätningarna inleddes i Stockholm 1756. Värmerekord slogs inte bara här, utan på flera platser runt om i världen. Så mycket som 30 grader uppmättes vid arktiska havet. Juli präglades inte bara av ett ovanligt hett Sverige. Massiva skogsbränder härjade i bland annat Jämtland, Härjedalen och Hälsingland och beskrivs som de största i modern tid.

I början av augusti släpptes en ny forskningsrapport, med professorn i miljövetenskap Johan Rockström i spetsen, som ytterligare bekräftar känslan av domedagsstämning. Då jordens temperatur redan ökat mer än en grad är utrymmet för ökad uppvärmning mindre än man tidigare trott, vilket innebär att vi kanske bara har en halv grad kvar tills vi når en planetär tröskel och i slutändan ett scenario där jorden riskerar att röra sig mot ett växthusliknande tillstånd.

Det är med andra ord dags att ta klimathotet på största allvar och att axla ansvaret inför kommande generationer. Vallöften om klimatet blossade upp rejält bland de olika riksdagspartierna inför valets slutspurt. Vilka som i slutändan får makten under de kommande fyra åren vet vi ännu inte då det i skrivande stund fortfarande är ett oklart läge efter valet. Men från många håll, inklusive byggbranschen, höjs röster som vill se att politikerna tar ett ansvar för vår framtida livsmiljö.

Det finns många exempel på kommuner och städer där partierna arbetar över blockgränserna i miljöfrågor. I detta nummer berättar vi om Helsingborg som har arbetat framgångsrikt över blocken och vävt samman miljö och folkhälsa för ett bredare grepp om hållbarhet. Det lokala arbetet är en viktig faktor för hållbar stadsutveckling, liksom satsning på forskning och kunskap. Det menar Monica von Schmalensee, ordförande i Rådet för hållbara städer. I detta nummer berättar hon om sitt nya uppdrag men också om vikten av att arkitekter både får och tar ett större ansvar. Vi fördjupar oss även i beräkningar av energianvändning, digitaliserad fjärrvärme och hur en gigantisk stadspark ska ge nytt liv åt Colombias näst största stad.

Läs mer på hallbartbyggande.com

Photo: Jenny Öhman

No Comments
Post a Comment