Recent News

Nyhetsbrev för den vetgirige

[contact-form-7 id="2374"]

Nu är senaste numret av Hållbart Byggande ute! I detta nummer har vi bland annat intervjuat Rahel Belatchew, vd och chefsarkitekt på Belatchew Arkitekter, som berättar om sin karriär inom arkitektyrket och hur hon och medarbetarna på det stockholmsbaserade arkitektkontoret arbetar med att utveckla hållbara, globala koncept för samtidens städer.

En viktig strategi för framtidens hållbara stad är att ta tillvara på redan existerande resurser, menar Rahel Belatchew, detta nummers profilintervju. Det måste finnas en större flexibilitet i hur resurserna används, anser hon.

– Byggnader måste alltid ha fler funktioner. Istället för att skolor och kontor står tomma på kvällar, helger och lov bör de utformas så att de kan ställas om till annan verksamhet. Det måste finnas en flexibilitet i hur vi kan nyttja dessa byggnader bättre.

Energimyndighetens nya kontor är ett annat exempel på hur befintligt bestånd kan få nytt liv. I detta nummer kan du läsa om hur de rustade upp ett gammalt gjuteri till en modern arbetsplats. Myndigheten installerade också olika tekniska lösningar som sparar energi, bland annat ett behovsstyrt ventilationssystem, fönster vars glas kontrollerar värme- och ljusinsläpp och vattensnåla duschar med nanoteknologi.

Gammal plast får nytt liv

Vi tittar också närmare på hur gammalt, till synes förbrukat material, kan få nytt liv. Arkitekterna Emily-Claire och Erik Goksøyr bestämde sig för att ta itu med nedskräpningen av plast i våra hav, detta enorma miljöproblem, och tog tillfället i akt för att skapa något nytt. Arkitektduon berättar om hur de samlade ihop plastskräp från Kosterhavet och bearbetade det till ett nytt byggnadsmaterial. Initiativet gav med andra ord två vinster; havet rensades från sådant som inte hör hemma i det och ett befintligt, resurskrävande material kunde återanvändas.

Pritzkerpriset 2019

I detta nummer har vi även intervjuat nya riksarkitekten Helena Bjarnegård om vad den nya arkitekturpolitiken kan betyda för det hållbara byggandet och Per Bolund, nytillträdd bostadsminister, svarar på våra frågor om satsningar på bostadspolitiken. I sektionen byggprojekt står byggmaterialet i fokus med fasader i trä, betong, koppar och skiffer stå. Vi bjuder också på en spaning på tillverkning i den digitala eran, vikten av belysning för en trygg stad och vinnaren av Pritzkerpriset, den japanske arkitekten Arata Isozaki inspirerar med sina nyskapande verk och idéer.

Läs nr 02 2019

Photo: Jenny Öhman

No Comments
Post a Comment